Boyun (Gıdı) Estetiği

Boyun (Gıdı) Estetiği

Yaşın ilerlemesiyle, boynun ön kısmı ve çene altı bölgesi  bu bölgeye özgü değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Ağız köşelerinin çeneye inen kısımlarında, yağ ve cilt birikintiler oluşur.  Boyun derisi esnekliğini yitirir, kırışır. Boyun derisinin altındaki platisma kasının, tonusu artar, bu da boyun çukurunun kaybolmasına sebep olur.

Platisma kasını boyuna sabitleyen bantlar gevşer, kas öne doğru yığılmaya başlar.

Boyun ön kısmında yukardan aşağıya doğru bir veya daha fazla sayıda, platisma kası toplanmasına bağlı, bantlar oluşur. Küçük tükürük bezlerinin gevşemesine bağlı, çene altında küçük kitleler oluşur.

Boyun gençleştirmek için yapılan müdahaleler genelde yüz germe ameliyatının bir parçası olarak yapılır. Nadiren de olsa yüzün diğer bölgelerinde yaşlanma sorunu olmayan hastalara izole olarak boyun gençleştirme işlemleri yapılır. Hedef boyun çukurunun derinleştirilmesi ve çene sınırının hatlarının yeniden ortaya konmasıdır. Bu amaçla:

·      Boyun yağ fazlalığının alınması ( liposuction ),

·      Çene altından yapılan cilt kesisi ile boyun kası (platysma ) plikasyonu (birbiri üzerine dikilmesi ) yapılması,

·      Kulak memesi etrafından yapılan cilt kesisi ile boyun cilt fazlalığının giderilmesi.

·      Çene ucuna protez konularak belirginliğinin artırılması,

·      Fazla boyun derisinin kesilerek alınması.

Ameliyat teknikleri nelerdir?

Ameliyat adaylarının profil fotoğraflarına bakıldığında, çene ucu geride ise, çeneye protez konulması veya yağ enjeksiyonu ile çenenin belirginleştirilmesi boynun derinleştirilmesine ciddi katkıda bulunur.

Çene ucunun altından yapılan bir kesi ile boyun ön kısmında gevşemiş olan platysma kası ortaya konur ve kasın gevşekliği, birbiri üzerine dikilerek, giderilir.

Eğer yukardaki işlemler, boyundaki gevşekliği yeterince düzeltmez ise, kulak çevresinde yapılan bir kesi ile çene üzeri ve boyundaki derin dokular yukarı ve arkaya doğru çekilir, ardından ciltteki fazlalık da çıkarılarak giderilir.
Bazen, yaşlı erkek hastalarda, tüm bu sayılanlar yeterli olmaz. Bu durumda, boyun ön kısımdaki cilt fazlalığı kesilerek çıkartılır. Bunun dezavantajı, boyun ön kısımda, kesi izinin belirgin olabilmesidir.

Diğer yardımcı yöntemler ise cerrahi iplikler ile boyunda gerginlik oluşturma işlemleri mevcuttur. Boyun ön kısmından geçen ipler kulak arkasında, esnemeyen dokulara dikilirler. Bu sayede, boyun gevşekliğini taşırlar.

Ameliyat sonrası öneriler

Diğer yüz gençleştirme işlemlerinde olduğu gibi, boyun germe ameliyatlarından sonra da ağrı olmaz. Özellikle, çiğneme sırasında ağız açılmasında birkaç gün zorlanma ve boyunda aşırı gerginlik hissi normal kabul edilmelidir.

Ameliyat sonrası dönemde, 1-2 hafta kadar boyun bandı kullanılması önerilmektedir. Dikişler, 5-7. günde alınır. Morarma olursa 1. haftada tamamen ortadan kalkar. Şişme, bu bölge için beklenen bir durum değildir.

1.hafta sonunda, kişiler tamamen normal hayatlarına dönerler.